Fundacja Pomocna Mama uczestniczyła  22.04.2016 w uroczystym otwarciu Fundacji Wracamy w Owczychgłowach. Gratulujemy Panu Prezesowi Markowi Hopa i życzymy wielu sukcesów i udanych przedsięwzięć. My deklarujemy wsparcie i współpracę.

W ramach projektu „Przeciwdziałanie wypaleniu zawodowemu - zadbajmy o zdrowie psychiczne” odbył się pierwszy wykład o wypaleniu zawodowym.

Pozwolił on uczestnikom na zgłębienie tego zagadnienia, określenie swojego typu osobowości – a przez to podatności na wypalenie. Uczestnicy mieli okazje wykonać szereg testów pomagających w uświadomieniu sobie swojej sytuacji zawodowej i stopnia wypalenia. Na koniec uczestnicy zapoznali się z pakietem sposobów przeciwdziałania i radzenia sobie z wypaleniem zawodowym.

Wykład poprowadziła psycholog mgr  Paula Mroczkowska.

W dniach 24, 25.02.2016 roku odbyły się warsztaty kulinarne w Akademii Umiejętności Kulinarne Przygody w ramach projektu TESCO.

Na zajęciach lutowych dzieci poznały propozycje zimowego menu dla aktywnego dziecka. Przede wszystkim gorące zupy i inne rozgrzewające potrawy.Pracowicie gotowały zupy: jarmużową i pieczarkową, urabiały ciasto i lepiły bułeczki, bagietki i rogale, a na deser rozbijały jajka, by przygotować ryżową, bardzo pożywną leguminę oraz szarlotkę według przepisu naszych babć z XIX wieku - na chlebie.

Przepisy proste, tanie i szybkie w przygotowaniu, za to pożywne, dające energię i rozgrzewające.

Jak zawsze było dużo frajdy i śmiechu – szczególnie przy rozbijaniu jajek i rozdzielaniu białek od żółtek.

W oczekiwaniu na swoje wyroby dzieci dobrze się bawiły, a starsze mogły oglądać wystawę obrazów Zbigniewa Okopskiego.

 

Więcej…

Od grudnia 2016 roku przy odbiorze, transporcie, ładunku oraz wyładunku żywności z Banku Żywności pomaga nam Szkoła Aspirantów Państwowej Szkoły Pożarnej w Poznaniu.

Dzięki Panu Komendantowi st. bryg. dr inż. Grzegorzowi Stankiewiczowi, Fundacja Pomocna Mama może pomagać tym, którzy tej pomocy bardzo potrzebują: rodzinom w trudnej sytuacji życiowej, podopiecznym Fundacji, ale również pogotowiom rodzinnym i rodzinom zastępczym. To nieoceniona, bardzo ważna pomoc, dlatego jesteśmy wdzięczni! Od lutego do pomocy włączyli się kadeci Szkoły.

-Dzięki dużej pojemności samochodu, możemy w końcu wziąć z magazynu Banku Żywności tyle żywności, ile potrzebują rodziny. Dzięki wsparciu panów, już my kobiety, które od dwóch lat zajmujemy się osobiście zadaniem, możemy tylko asystować oraz szykować i wydawać paczki. Bardzo dziękuję - mówi Lidia Bukowska.

Więcej…

Serię zabiegów terapeutycznych przeprowadzono w styczniu 2016 roku w miejscu zamieszkania pacjenta. Zabiegi zostały sfinansowane przez Fundację Neuca dla Zdrowia. Zajęcia trwały ogółem 31 godzin i 15 minut, z czego 2 godziny stanowił instruktaż dla rodziny pacjenta dotyczący zasad prowadzenia autoterapii oraz sposobów zapobiegania niekorzystnym, patologicznym zamianom.

24 godziny zajęć terapeutycznych przeprowadzono zgodnie z zasadami i technikami koncepcji PNF. W pracy wykorzystywano głównie techniki rytmicznego pobudzania ruchu, kombinacji skurczów izotonicznych, dynamicznej zwrotności ciągłej oraz techniki stabilizujące, wykorzystywane głównie w czasie pracy w pozycji siedzącej oraz w czasie pionizacji. Dużą część zajęć terapeutycznych stanowiła praca nad poprawą czucia głębokiego tułowia i kończyn, a także nad podniesieniem napięcia mięśniowego w obrębie głębokich mięśni tułowia i normalizacją napięcia kończyn dolnych. Terapię wzbogacono technikami masażu głębokiego oraz stymulacji sensorycznej.

Podsumowując ten okres pracy z Tomkiem, można stwierdzić, iż osiągnięto poprawę w zakresie równowagi i wyhamowania reakcji stowarzyszonych w stopniu umożliwiającym samodzielny siad bez oparcia z możliwością wykorzystania funkcjonalnego prawej ręki oraz krótkotrwałe, samodzielne stanie z opartymi biodrami i asekuracją prawej ręki.

Więcej…

W dniach 12, 13 i 14.01.2016 roku odbyło się kolejne, noworoczne spotkanie kulinarne w ramach projektu "Sami gotujemy - nic nie marnujemy" dofinansowane przez Fundację TESCO. Warsztaty miały na celu pokazanie dzieciom, jak wykorzystać pozostałe po Świętach produkty żywnościowe i uniknąć ich zmarnowania. Dzieci przygotowały pizzę, kolorowe kanapki, hot-dogi w cieście i ciasteczka.

Jak zawsze było przy tym mnóstwo zabawy. Dzieci wykazały się talentem twórczym i całkiem sporym apetytem. Jak zawsze każde dziecko otrzymało po warsztatach listę przepisów potraw, które przygotowywało.

Kinga Kaczmarek na pytanie, co na obecnych warsztatach podobało jej się najbardziej stwierdziła, że najprzyjemniejsze było „lepienie parówek", czyli obklejanie parówek ciastem i przygotowywanie hot-dogów. Kingę Modrzyńską całkowicie pochłonęło zdobienie kanapek i wycinanie warzywnych ozdób, które z zapałem przygotowywała dla taty. Joasia Luty stwierdziła, że wszystko jest fajne i pyszne – jak zawsze i bardzo się cieszy, że mogła znowu przyjść. Trochę martwi się faktem, że warsztaty nie są częściej i zastanawia się co będzie robić, jak się skończą...

Więcej…